joi, 11 octombrie 2012

Castanul comestibil


Castanul celor 100 de cavaleri, Parcul Etna (pictură JP HOUEL, 1777)

Castanul comestibil (Castanea sativa Mill) este un arbore care aparţine familiei fagilor. Spre deosebire de rudele sale, castanul comestibil produce nectar, dar este posibil să dea ocazia apariţiei manei dulci. Este un arbore care trăieşte şi 600 de ani. Atinge înălţimea de 20-35 de metri, iar la maturitate trunchiul poate ajunge la 2 metri diametru.  În România, creşte cultivat în livezi de monocultură, dar poate fi întâlnit şi combinat cu alte specii pomicole,în livezi mixte. În general, dacă nu suferă din pricina primăverilor târzii, reci şi prea umede sau din cauza toamnelor prea lungi, ploioase şi reci este un arbore cu productivitate constantă. Îi place lumina sau semiumbra şi o climă submediteraneeană sau temperat moderată.Înfloreşte în începând cu sfârşitul lui iunie până la sfârşitul lui iulie şi posedă flori monosexuate separate, dar dispuse pe aceeaşi plantă, cele masculine în partea superioară, iar cele feminine în partea inferioară. Florile seamănă cu nişte lumânări, de 20-30 cm înălţime şi au un miros caracteristic puternic care atrage albinele, dar şi alte insecte polenizatoare.

Castan înflorit (http://fr.123rf.com/photo_14167296_branches-de-chataigniers-avec-les-fleurs-blanches.html)

Albinele preiau polenul de pe florile mascule şi ating cu acesta şi florile femele.

http://www.assistancescolaire.com











 








Aşa cum este de înţeles, albinele culeg şi nectarul florilor de castan transformându-l în miere. După spusele lui Scott Forler, întemeietorul site-ului web Honey Traveler (În călătorie după miere) http://www.honeytraveler.com/about/  mierea de castan are "un gust puternic aromat de ierburi, astringent şi uşor amărui după degustare. Este bogată în polen, sărururi minerale şi tanin, cu multă fructoză, greu cristalizabilă şi aciditate scăzută. Nu este foarte dulce. Are o culoare mai închisă de ambră". Tot Scott ne destăinuie că această miere se mânâncă cu brânză italiană Strachinno sau Ricotta sau cu caşcaval de oaie Pecorino Toscano împreună cu pere. Ce fel de pere ? Bosc sau Anjou ne spun unii maeştri bucătari. (http://www.foodnetwork.com/recipes/mario-batali/roasted-pears-with-chestnut-honey-and-parmigiano-reggiano-recipe/index.html) Mirosul acestei mieri este puternic şi persistent. Intrând într-o stupină în vremea extracţiei chiar fără să ştii cemiere se extrage îţi dai seama că e ceva deosebit. Alte persoane ne spun că aroma este de mere coapte foarte tare.
Mierea de castan este mai este bună şi pentru tratarea gastritelor şi pentru reflux eso-faringian (http://www.habermonitor.com/en/haber/detay/chestnut-honey-for-gastritis-and-reflux-eat/243468/).

https://www.sidwainer.com/shopexd.asp?id=640
Acestea fiind spuse nu ne mai rămâne decât să plecăm în pastoral după nectarul de castan. În România, castanul comestibil se găseşte în Maramureş, în Banat, în Oltenia. Nu cred că există vreo monografie despre situarea castanilor în ţara noastră, împreună cu datele de înflorire şi drumurile de acces cu posibilităţi de campare. Voi încerca să culeg nişte date, dar despre acestea în viitoare postări. Până atunci menţionez existenţa rezervaţiei naturale pădurea "La Castani" din judeţul Sălaj, pe o suprafaţă de 7,8 hectare.Calea de acces aşa cum este descrisă pe net ar fi: drumul național (DN1H) - Jibou - Var - Surduc - se intră în dreapta pe drumul județean (DJ109E) - Lozna - Valea Leșului - Cormeniș - Negreni.

Pădurea-rezervaţie "La Castani", com. Ileanda, Sălaj






Mierea de castan se vinde în Europa cu cca 10 euro per kilogram. Un stup poate recolta cca 15 kg de miere într-o perioadă de 8-10 zile lîngă o pădure cu 60% castani (https://www.repository.utl.pt/handle/10400.5/4145).
Am auzit din spusele unor cunoştinţe care locuiesc la marginea judeţului Cluj, învecinate cu Sălajul că ar mai fi păduri şi livezi de castan pe teritoriul acelui judeţ, dar nu ştiu ce să cred.Poate vreun apicultor de la noi ne lasă vreun comentariu la această postare  ... Pe viitor, voi încerca să prezint informaţii despre înfiinţarea unei livezi de castan

http://ro.wikipedia.org/wiki/Castan_comestibil#Castanul_comestibil_.C3.AEn_Rom.C3.A2nia
http://www.beekeeping.com/abeille-de-france/articles/miel_chataigner.htm
http://www.assistancescolaire.com/enseignant/elementaire/ressources/base-documentaire-en-sciences/le-role-des-insectes-dans-la-pollinisation
http://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83durea_%E2%80%9ELa_Castani%E2%80%9D

Un comentariu:

  1. unde gasesc puiet de castan comestibil si necomestibil.Si daca sunt amindoi meliferi sau nu.

    RăspundețiȘtergere