Steluţe de toamnă în grădina mea de lângă casă |
Trebuie să spun că într-una din zile am observat în grădina mea mai multe plante înalte, de un verde închis bine conturat, fără floare. Am crezut că este vorba de vreo buruiană şi doar forma interesantă a plantei m-a determinat să nu o distrug - zicându-mi că mă voi lămuri mai încolo, iar dacă va avea o floare frumoasă, nu o voi tăia chiar dacă este vreo buruiană. În toamna aceasta a înflorit cu nişte flori extrem de frumoase de culoare albastră. Ce m-a mirat mai mult a fost faptul că albinele erau grămadă pe flori şi bâzîiau pline de bucurie. De abia atunci mi-am dat seama cât de inspirat am fost atunci când am decis să nu distrug aceste flori.Dar, încă nu ştiam cum se numesc. Într-una din zilşe trecând prin piaţa Mărăşti din Cluj am descoperit la un vechi anticar o colecţie formată din 50 de reviste "Apicultura". Gândindu-mă că articolele practicienilor sunt mai aproape de realitate decât unele dintre cărţile de apicultură (care, de multe ori, preiau unele din altele) am cumpărat revistele respective cu un preţ destul de pipărat. Nu mi-a părut rău, însă, deoarece acolo am descoperit multe lucruri interesante care puneau într-o altfel de lumină conducerea stupinei. În Apicultura din 1 ianuarie 1973, am descoperit articolul scris de E. Constanda şi D. Stoiculescu intitulat Contribuţii la îmbunătăţirea bazei melifere din vatra satului. Acolo am găsit nu fără surpriză floarea din grădina mea, menţionată ca o plantă meliferă. În articol se spune că "albinele cercetează intens florile începând de la ora 8 când se deschid florile şi până seara când se închid din nou." Autorii recomandă plantarea în parcurile comunale şi pe drumurile către locuinţele sătenilor.
Cercetând şi alte documente pe internet, am aflat următoarele. Că dacă este plantată pe o suprafaţă de 40,47 ari poate produce o cantitate de 15-25 kg de miere şi 50 kg de polen. Că este o excepţională plantă meliferă pentru sfârşitul verii şi toamnă, mai ales că fiind rustică se adaptează uşor oricărui fel de teren şi rezistă destul de bine la bolile plantelor. Planta rezistă la îngheţ până la - 2 grade Celsius. Mierea de steluţă de toamnă cristalizează uşor, deci nu este bine să rămână ca hrană pentru albine în zonele cu ierni geroase. Dacă în stup se găsesc şi alte tipuri de miere, iar mierea de steluţă de toamnă nu a fost adunată în cantitate mare atunci poate rămâne. Oricum ar s-ar prezenta lucrurile se pare că pentru culesuri de întreţinere această plantă este deosebit de bună.
Albine pe flori de Steluţă de toamnă (Aster) |
În toamna acesta încerc să culeg şi să-mi fac provizie de seminţe de la această plantă. Poate că voi descoperi vreun prieten încă necunoscut care va avea nevoie de ele.
Referinţe:
1.Apicultura, 1 ianuarie 1973, pp.20-22
2.http://www.themelissagarden.com
3.http://en.wikipedia.org/wiki/Aster_%28genus%29
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu